Hewlett Packard Enterprise lanceert Gaia-X-oplossingen

Nieuwe oplossingen, platform en diensten stomen organisaties klaar voor Gaia-X data-infrastructuur

Hewlett Packard Enterprise (HPE) kondigt vandaag nieuwe oplossingen aan die organisaties helpen bij de voorbereiding op het gebruik van Gaia-X. Gaia-X is een opkomende Europese data-infrastructuur die wordt ondersteund door meer dan 300 organisaties

Het HPE Solution Framework for Gaia-X is ontworpen voor bedrijven, service providers en publieke organisaties die zich willen voorbereiden op participatie in Gaia-X. Het framework ondersteunt virtueel alle mogelijkheden voor het benutten van data en diensten in een decentrale omgeving, zodat organisaties meer waarde uit date kunnen halen, gebruik kunnen maken van grote gedistribueerde datapools en datasoevereiniteit kunnen vergroten in data-gedreven businessmodellen.

Het framework is gebaseerd op een referentiearchitectuur die bestaat uit onderdelen van het HPE softwareportfolio, software van derden en het Cloud28+-platform. Het Cloud28+-platform is een marktplatform met diensten die helpen bij het benutten data. Losse onderdelen of volledige omgevingen zijn ‘as-a-service’ beschikbaar via HPE GreenLake clouddiensten. Daarnaast kondigt HPE de HPE Roadmap Service for Gaia-X aan, een roadmap om organisaties voor te bereiden op Gaia-X.

“Gaia-X is het antwoord op de belangrijkste vraag van de volgende digitale transformatie: hoe creëren we netwerkeffecten zonder alle data te centraliseren? Dit past perfect bij de bedrijfsstrategie van HPE die gericht is om data te benutten die gedistribueerd is over verschillende locaties en clouds”, aldus Johannes Koch, senior vice president van HPE in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. “Gaia-X kan dit niet alleen; het heeft verschillende mogelijkheden nodig om het platform te gebruiken. In essentie moet je weten hoe je waarde uit data haalt. Precies dit is waarmee we organisaties helpen met onze Gaia-X-oplossingen.”

Economische en sociale vooruitgang

De Europese Commissie stelt dat de ontwikkeling van het benutten van data de komende decennia een essentiële bron is voor economische en sociale vooruitgang. Dit wordt gestimuleerd door nieuwe industriële en professionele data: naar verwachting wordt in 2025 80 procent van alle data verwerkt op een decentrale manier.

Volgens het World Economic Forum kunnen organisaties inzichten uit data genereren die helpen om nieuwe omzetstromen, businessmodellen en betere klantenervaringen te creëren en betere beslissingen te nemen. McKinsey verwacht bijvoorbeeld dat data uit verbonden auto’s jaarlijks $250 miljard tot $400 miljard aan incrementele waarde oplevert voor organisaties die actief zijn binnen het mobiliteitsecosysteem. De data-economie van de Europese Unie wordt naar verwachting verdrievoudigt tussen 2018 en 2025 tot een totale waarde van €829 miljard.

Een nieuwe aanpak

Het is nog onbekend of organisaties in staat zijn om deze waarde uit data te halen. Volgens een wereldwijd onderzoek van IDC en Seagate benutten organisaties nu slechts een derde (32%) van alle data waarover ze beschikken. Volgens de Europese Commissie zijn er bovendien slechts een paar grote technologiebedrijven in het bezit van een groot deel van alle data in de wereld, wat de stimulans van kleinere bedrijven om te groeien en te innoveren kan beperken.

Decentrale cloud- en data-infrastructuren bieden een geheel nieuwe aanpak voor deze uitdaging doordat hiermee op grote schaal data, inzichten en diensten gedeeld en samengevoegd kunnen worden zonder centraal tussenpersoon. Dit zorgt dat alle organisaties beschikken over dezelfde mogelijkheden.

Gaia-X komt op als een centraal punt hiervoor. Het initiatief verbindt centrale en decentrale infrastructuren om datatoegang en het delen van data veilig en vertrouwd te maken. Gaia-X gaat nu de operationele fase in met de eerste projecten en de eerste specifieke oplossingen voor Gaia-X worden in december 2021 gecertificeerd.

HPE stoomt organisaties klaar voor Gaia-X
HPE is sinds het ontstaan onderdeel van de non-profitorganisatie GAIA-X AISBL en draagt bij aan de Gaia-X architectuur, -standaarden en -certificering. HPE werkt samen met tientallen organisaties in Europa om te helpen bij de voorbereidingen op gedecentraliseerde data-infrastructuren zoals Gaia-X.

Een daarvan is Orange Business Services, een Europese digital service provider. “We helpen met de vormgeving van een technische basis voor het Gaia-X-ecosysteem. Momenteel passen we onze Orange Cloud-diensten aan deze specificaties aan om klanten de meest vertrouwde cloudoplossingen te blijven bieden binnen Gaia-X”, aldus Cedric Parent, Deputy CEO van Orange Cloud. “HPE is een van de belangrijkste partners om Orange-cloudplatforms te versterken met goede technologische mogelijkheden. We profiteren van de kennis en de producten van HPE. Die ondersteunen de benodigde ontwikkelingen om een gedecentraliseerde infrastructuur zoals Gaia-X te benutten.”

CSC - IT Center for Science Ltd, de Finse organisatie die Europa's eerste pre-exascale supercomputer genaamd LUMI host, bereidt zich momenteel voor om supercomputing beschikbaar te maken als onderdeel van verschillende mogelijkheden. Hierbij speelt Gaia-X een belangrijke rol. "We werken samen met HPE om betrouwbare, veilige en efficiënte supercomputing te leveren aan onderzoekers en de industrie. CSC is blij dat het kennis kan bieden in het omgaan met gevoelige data, bijvoorbeeld ten behoeve van gezondheidsonderzoek", aldus Pekka Manninen, Director van LUMI Leadership Computing Facility bij CSC.

Solution Framework ter voorbereiding op GAIA-X
Een belangrijk element van de HPE Solution Framework for Gaia-X is een referentiearchitectuur die de basis bepaalt van de benodigde componenten om GAIA-X use cases te bouwen. Het framework biedt een veilige infrastructuur voor gedecentraliseerde workloads en omvat een centrale governance-structuur.

HPE Ezmeral Software Platform vormt de technologische basis. Dit platform biedt mogelijkheden zoals uniforme toegang tot gedistribueerde data en uniform beheer van gedistribueerde Kubernetes-clusters. HPE maakt ook gebruik van SPIFFE, het Secure Production Identity Framework For Everyone, en SPIRE, de SPIFFE Runtime Environment. Dit zijn open-source standaarden voor het veilig authentiseren van softwarediensten door het gebruik van platform-agnostische, cryptografische identiteiten.

Het zakelijke platform Cloud28+ stelt klanten in staat hun data en diensten via een marktplaats ter beschikking te stellen en daarmee in waarde om te zetten. Dit platform werd oorspronkelijk ontwikkeld als de dienstencatalogus van de Cloud28+ gemeenschap, maar is nu ook beschikbaar voor gebruik door individuele organisaties.

HPE levert een actieve bijdrage aan de GAIA-X architectuur en -standaarden en zal zijn solution framework uitrusten met de benodigde interfaces, connectors en services zodat klanten eenvoudig kunnen aansluiten op het GAIA-X platform en -ecosysteem.

Beschikbaarheid
Het HPE Solution Framework for Gaia-X en de HPE Roadmap Service for Gaia-X zijn beschikbaar in Europa. Losse solution componenten en volledige solution omgevingen zijn beschikbaar via de HPE GreenLake-clouddiensten. Gaia-X interfaces en -connectors worden beschikbaar gesteld zodra de Gaia-X specificaties definitief zijn.

Adrien Lambert

Account Supervisor

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hewlett Packard Enterprise

Hewlett Packard Enterprise is het wereldwijde edge-to-cloud platform-as-a-service bedrijf dat organisaties helpt hun resultaten te bevorderen, door hen in staat te stellen om overal en altijd waarde te halen uit hun data. HPE bouwt verder op decennia aan innovatie, om de manier waarop we leven en werken te verbeteren. HPE biedt unieke, open en intelligente technologische oplossingen, met een consistente ervaring over alle clouds en edges heen, om klanten te helpen nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen, op nieuwe manieren aan de slag te gaan en operationele prestaties te verbeteren. Ga voor meer informatie naar www.hpe.com.

Neem contact op met

www.hpe.com